Pescuitul este una dintre ocupatiile ce ne deconecteaza si ne ofera prilejul de a socializa cu prietenii, intr-un cadru natural de exceptie. In plus, avem posibilitatea de a ne petrece timpul intr-un mod placut in natura, fapt ce ofera linistea necesara dupa o saptamana trepidanta de munca.
Pentru o partida buna de pescuit avem nevoie de o lanseta, o mulineta, un fir si carlige de calitate si mai multe accesorii: vergi, mincioage, plute, etc.
Tehnica de pescuit depinde de felul pestelui pe care dorim sa il capturam
Alegerea acestora se face in functie de mai multe criterii. Astfel, lansetele si mulinetele se aleg in primul rand in functie de tehnica de pescuit abordata. Pescuitul spinning se face folosind scule diferite fata de pescuitul la feeder, datorita faptului ca aceste tehnici de pescuit sunt total diferite una fata de cealalta.
Tot in functie de tehnica pe care o vom folosi se vor alege si firul si carligele. Desi carligul in forma de S este baza pescuitului, in ultimul timp a inceput sa ia amploare si folosirea ancorelor, mai ales pentru rapitorii mari.
De altfel, carligele se impart in functie de mai multe criterii:
- Tip;
- Diametrul sarmei;
- Marimea si forma curburii;
- Lungimea corpului.
Tinand cont de cele de mai sus, carligele pot fi simple, duble sau triple (ancorele de pescuit).
Ancorele sunt preferate datorita eficientei lor, deoarece pot intepa pestele din mai multe directii si ne pot ajuta sa avem o captura mai mare de peste fara sa depuneam prea mult efort.
Ancorele de pescuit, calea sigura spre succes
De altfel, carligele triple se folosesc si atunci cand pescuim folosind lanseta, pentru a fixa un pestisor viu (sau de lemn) in montura.
Asa dupa cum spuneam, rolul carligului triplu este sa intepe pestele, indiferent de directia din care vine si sa il tina bine agatat, pentru a nu scapa. Pentru a fi eficiente, ancorele trebuie sa aiba o barbie confectionata corect si sa fie foarte ascutite.
Ancorele trebuie confectionate dintr-un metal care sa nu fie casant, pentru a nu se rupe atunci cand raman agatate in vegetatie, dar acest material este necesar sa fie trainic si elastic, pentru a rezista la tractiunea pestelui. Cele trei carlige se vor indoi atunci cand ne lupta cu pestele, dar trebuie sa revina foarte repede la forma initiala pentru a nu scapa prada.
Ancorele cu barbia taiata adanc nu sunt cea mai buna alegere, deoarece acul se va rupe cu siguranta odata cu barbia. Acest lucru devine evident atunci cand pescuim pesti ce necesita o intepare energica si brusca, cum ar fi salaul sau stiuca.
Rezistenta ancorelor se masoara in sistemul obisnuit si poate fi simpla, tripla sau dubla. Daca ne dorim sa schimbam rezistenta carligelor, acest lucru se poate realiza folosind sarme cu un diametru mai mare, sau schimband profilul acesteia.
Pentru a mari rezistenta la coroziune a ancorelor de pescuit, acestea se acopera cu un strat de lac sau cu un amestec de alama, zinc sau cositor (procedeu cunoscut sub numele de galvanizare) sau sunt supuse unui proces termic de calire.
Categories: General