Care sunt partile componente ale carligelor si ancorelor de pescuit?

Pescuitul a devenit in ultimul timp modul ideal in care sa petrecem cateva ore in natura si sa ne linistim nervii dupa o saptamana de viata trepidanta. In plus, pescuitul este modul in care ne putem petrece timpul cu prietenii, iar la finalul fiecarei partide de pescuit vom avea ocazia sa consumam pestii prinsi cu propria mana.

Un element esential folosit in pescuitul modern sunt carligele si ancorele (carligele triple) cu care ne echipam unditele.

Partile componente nu sunt greu de inteles

Pentru cei ce sunt la inceput de drum, carligul este responsabil cu inteparea gurii pestelui si fixarea acestuia, astfel incat sa fie scos din apa fara probleme. Elementele componente ale unui carlig sunt in numar de cinci.

Varful poate fi drept si poate fi orientat atat catre tija cat si catre exterior. Ancora cu varful orientat spre exterior va intepa mult mai usor pestele (dar il va scapa mult mai usor), iar cea cu varful orientat catre tija (asa numitul cioc de papagal) va intepa mult mai greu pestele, dar acesta va fi retinut mult mai bine.

Spinul este destinat pentru retinerea pestelui, odata ce acesta este intepat. Aceasta este de fapt tepusa orientata spre interior din apropierea varfului si nu trebuie sa fie nici foarte ridicat (deoarece ar putea opune rezistenta mare atunci cand este intepat pestele) dar nici foarte aplecat, deoarece nu ar mai putea fixa pestele.

Curbura ancorei poate fi de diferite forme: cu ambele parti avand forma de unghi drept usor rotunjit, complet rotunjita sau cu partea de la varf intr-un unghi usor rotunjit.

Paleta este un element destul de important, deoarece nu permite nodului sa se desprinda de tija. Paleta poate fi inlocuita in cazul anumitor carlige cu un ochet, prin care este trecuta guta si de care se va prinde nodul. Aceasta este cea mai sigura metoda de a prinde nodul de un carlig.

Carligele de pescuit pot avea tija variabila

Tija este un element cheie al unei ancore de pescuit si poate fi mai lunga sau mai scurta, in functie de momeala folosita sau de tipul pestelui pe care dorim sa il prindem.

Daca folosim momeli vii, tija trebuie sa fie mai lunga, deoarece momeala se „insira” pe carlig (cazul ramelor), iar daca pescuim folosind paste sau momeli artificiale, carligul va fi mult mai scurt.

Materialele din care sunt facute carligele s-au transformat foarte mult de-a lungul timpului. Daca vechile carlige erau facute din os, lemn, scoici sau chiar ciocuri de animale, acestea au evoluat, iar odata cu aparitia otelului si a cuptoarelor speciale pentru prelucrarea acestuia au inceput sa fie facute din otel, fier, sau chiar din metale pretioase (asa zisele carlige de colectie).

Indiferent care este materialul din care sunt realizate, acesta trebuie sa indeplineasca o serie de conditii destul de severe.

Astfel, materialul din care sunt realizate nu trebuie sa fie foarte maleabil, pentru a nu fi indoit de tractiunea pestelui, dar nici foarte casant, pentru a nu se rupe atunci cand se agata de vegetatia de pe fundul baltilor.

Materialul folosit trebuie sa fie rezistent la rugina.

Categories: