Monturi pentru pescuitul salaului ce includ o ancora

Ustentilele folosite la pescuit depind foarte mult de tipul pestelui pe care dorim sa il prindem. In functie de acesta, tehnica de pescuit va fi diferita, iar sculele ce urmeaza a fi utilizate vor fi alese in mod diferit.

Unul dintre cele mai importante elemente pentru un pescuit de calitate este montura. Aceasta este esentiala mai ales in cazul rapitorilor, iar una dintre cele mai eficiente monturi pentru pestii rapitori este cea in care folosim o momeala cu pestisori morti.

Momelile cu pestisori morti sunt mai eficiente fata de cele de plastic, deoarece vor avea un gust mult mai apropiat de hrana zilnica a pestilor rapitori.

Desi eficienta, aceasta montura nu este pentru pescarii ce sunt mai comozi, deoarece trebuie sa ne procuram din timp momeala (babuste, obleti, etc), iar acestia trebuie tinuti vii timp de mai multe zile, pana cand vom ajunge la balta.

Nu trebuie sa uitam ca pestisorii vor trebui mentinuti vii pana in momentul in care vom face montura (adica pana cand vom ajunge pe marginea baltii).

Montura pentru pescuitul salaului de pe fundul apei

Este utilizata in perioadele mai reci, cand salaul se retrage in ape mai calde. Ne sunt necesare urmatoarele:

  • Vartej;
  • Opritor din cauciuc, obligatoriu de culoare inchisa, pentru a nu fi sesizat de peste;
  • Plumbi cu o greutate intre 10 – 25 de grame (fusiformi sau avand forma de picatura);
  • Fir monofilament sau fluorocarbon, transparent, cu o grosime intre 0,30 – 0,45 mm;
  • O ancora de marime corelata cu cea a pestisorului;
  • Material flotant.

Montura incepe atunci cand vom trece prin plumb si prin opritorul de cauciuc firul principal. Vartejul se va lega cu un nod de tip grinner, iar de celalalt ochet al vartejului vom lega forfacul.

Lungimea forfacului ar fi bine sa fie intre 35-55 cm, deoarece daca acesta este prea scurt pestisorul va evolua foarte aproape de substrat.

Salaul este un peste foarte greu de prins

Firul va fi trecut prin pestisor cu ajutorul unei crosete si se va scoate prin spate, dupa care vom atasa ancora, iar un sfac al acesteia va fi introdus in pestisorul momeala.

Echilibrarea monturii se va face utilizand materialul flotant avut la dispozitie, astfel incat densitatea acesteia sa fie cat mai apropiata de cea a apei. Forfacul va fi trecut prin flotor folosind aceeasi croseta si se va scoate inaintea pestisorului.

Acest tip de montura se remarca prin versatilitate, deoarece poate fi folosit atat de pe mal, cat si din barca, iar pescuitul poate fi realizat in ape statatoare sau in ape curgatoare.

Cel mai bun lucru este ca pestisorul va fi manavrat doar din varful vergii, fara sa trebuiasca sa ridicam plumbul de pe fund, iar stoparile nu vor fi mai mari de cateva secunde.

Nu trebuie sa neglijam curentul, atunci cand pescuim in ape curgatoare. Acesta va face ca momeala sa se miste, chiar si atunci cand plumbul este pe fundul apei.

In cazul in care suntem la inceputul carierei de pescar, este indicat sa nu folosim monturi foarte migaloase, iar daca recurgem la acestea este bine sa le testam in prealabil in apele mai putin adanci de langa mal, pentru a ii gasi cadenta.

Categories: